Znajomi spędzający czas przy stoliku turystycznym jedząc zdrową żywność w plenerze

Superfoods – czym są i czy warto je stosować?

Dowiedz się, czym są superfoods i czy warto je stosować? Sprawdź, jakie żywności zaliczamy do superżywności i jak mogą poprawić nasze zdrowie!

To co jemy wpływa na zdrowie i kondycję naszego organizmu. Dieta, a tak naprawdę sposób żywienia powinien być tak dostosowany, żeby spełniać nasze potrzeby i przede wszystkim nie być skrajnością. Wybierając produkty, które na co dzień jemy, powinniśmy kierować się przede wszystkim zdrowym rozsądkiem. Od dłuższego czasu słyszymy zewsząd hasło: SUPERFOODS. Czym tak naprawdę są? Czy faktycznie wpływają na kondycję organizmu, czy leczą i czy dzięki nim po prostu będziemy czuć się wyśmienicie? 

Czym są superfoods?

Superfoods nie jest naukowo uznaną grupą produktów żywieniowych, ale raczej chwytliwym terminem, który ma za zadanie zwrócić naszą uwagę na korzyści płynące z jedzenia ich.

To produkty pełne substancji odżywczych i składników mineralnych, witamin, antyoksydantów, probiotyków i innych związków, których zadaniem jest wspieranie naszego zdrowia. Co wyróżnia superfoods na tle innych produktów? Fakt, że zawierają one składniki odżywcze w postaci wyjątkowo biodostępnej, czyli nasz organizm zdecydowanie lepiej wchłania i wykorzystuje wszystko co najcenniejsze. Co za tym idzie spożywanie tych produktów ma zagwarantować uzyskanie maksymalnych korzyści.

Warto wspomnieć, że nie ma konkretnych kryteriów, które żywność musi spełniać, żeby można ją było uznać za superfood. To co ważne, termin ten jest zarezerwowany dla produktów naturalnych, które są szczególnie naładowanych wymienionymi składnikami, a jednocześnie są wyjątkowo nisko kalorycznymi.

Każde superfood ma inne właściwości odżywcze, ale to co je łączy to wpływ na poprawę kondycji układu krwionośnego, układu odpornościowego, pozytywny wpływ na profilaktykę nowotworów, zmniejszenie stanów zapalnych organizmu i obniżenie poziomu cholesterolu. To swojego rodzaju naturalne suplementy dobrze dobranej diety.

Superfoods nasiona chia leżące w drewnianej misce

Składniki superfoods

Są dokładnie tym co brzmią, czyli kategorią produktów, która jest super zdrowa. Należy jednak pamiętać, że nie wszystko co zdrowe jest superfood. Są to produkty, które oferują wyjątkowe korzyści zdrowotne, wykraczające poza pewne normy i poza to, czego można się spodziewać na podstawie ich profilu żywieniowego. Są niezwykle łatwo przyswajalne przez organizm. W swoim składzie zawierają:

– Przeciwutleniacze – naturalne związki, które chronią komórki przed uszkodzeniem, a także obniżają ryzyko chorób serca czy nowotworów oraz opóźniają starzenie się mózgu.

– Składniki mineralne – to niezbędne składniki, takie jak wapń, magnez czy potas oraz żelazo, które zapewniają prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu.

– Witaminy – zapewniają piękny i promienny wygląd, a także gwarantują prawidłowe funkcjonowanie naszego ciała.

– Błonnik pokarmowy – ten z kolei pomaga obniżyć cholesterol, wspomaga pracę układu krążenia i pomaga zapobiegać chorobom serca oraz kontrolować poziom glukozy we krwi. Dodatkowo włókno roślinne zapewnia prawidłową perystaltykę jelit i tym samym prawidłowe działanie układu pokarmowego.

– Flawonoidy
– występują w roślinach, mają właściwości przeciwzapalne i antynowotworowe.

– Karotenoidy
– to pomarańczowe substancje występujące na przykład w marchwi, batatach i dyni. Składniki te ograniczają rozwój komórek nowotworowych, wspomagają prawidłową pracę narządu wzroku i dbają o kondycję naszej skóry.

– Zdrowe tłuszcze
– superfoods charakteryzują się dużą zawartością tylko tych dobrych tłuszczy, jedno i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Poprawiają funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego.

Produkty superfoods umieszczone w  szklanej misce

Jakie są rodzaje superfoods?

Poniżej znajdziesz listę superfoodsów, które warto włączyć do codziennego menu. Jednak, jako dietetyk z wieloletnim stażem przypominam, że nie warto popadać w żadne skrajności i pamiętać, że to co, jak i w jakich ilościach jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie. Warto skupiać się na dobrze zbilansowanej diety, która obejmuje różnorodność, zamiast wybierać tylko konkretne produkty. Dodanie superfoods do codziennej diety ma działanie prozdrowotne i zagwarantuje lepsze samopoczucie, wpłynie na poprawę kondycji i zdrowia.

Najlepsze superfoods według dietetyka

1.  Ciemne liściaste warzywa zawierają sporą ilość witamin: A, C i K, a także magnez, cynk, żelazo i wapń. Zawierają również fitochemikalia, specjalne związki roślinne. Są źródłem antyoksydantów takich jak: karotenoidów oraz flawonoidów. Ciemne warzywa liściaste oferują wyjątkowe korzyści zdrowotne. Włącz je do diety, najlepiej w postaci nieprzetworzonej jako baza koktajli, czy pysznych sałatek. Do tej grupy produktów zaliczamy: szpinak, jarmuż, rukolę, czy botwinę.

2.  Buraki to polskie superfoods. Są bardzo pożywne, charakteryzują się wysoką zawartością witamin i minerałów, kwas foliowy, który wpływa na zdrowie układu krążenia oraz żelazo wpływające na regenerację tkanek, ich wzrost, dodatkowo wspomaga walkę z wolnymi rodnikami i niweluje oznaki zmęczenia. Badania naukowe sugerują, że sok z buraków może być skuteczny w walce z nadciśnieniem i wpływać korzystnie na wyniki sportowe. Przygotowanie buraków nie musi być trudne. Upiecz je w piekarniku, ostudź i dodaj pokruszony ser feta, poszatkowaną rukolę, odrobinę czarnuszki i na koniec skropl odrobiną oliwy. Pełnowartościowy posiłek gotowy.

3.  Brokuły to bardzo dobre źródło włókna roślinnego, witaminy C, K, żelaza oraz potasu. Brokuły są pełne antyoksydantów, które mogą zmniejszać stan zapalny i tym samym wzmacniać układ odpornościowy. Co więcej brokuły przyczyniają się do kontroli poziomu cukru we krwi. Brokuły i kiełki brokułów są szczególnie zawierają także duże ilości sulforafanu, składnik działający skutecznie przeciwnowotworowo. Brokuły śmiało możemy jeść surowe, z odrobiną sosu na bazie sosu sojowego, miodu, soku z cytryny i poszatkowanego koperku.

4.  Bataty czyli słodkie ziemniaki, to warzywa korzeniowe, które cechują się wysoką zawartością witaminy A, C oraz potasu. Badania naukowe sugerują, że bataty mają właściwości przeciwutleniające, wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, przeciwcukrzycowe i przeciwstarzeniowe.

5.  Jagody warto włączyć do codziennego jadłospisu. Zawierają bardzo duże ilości witamin, a także antocyjanu-flawonoidu, który zmniejsza ryzyko zawału serca. Warto pamiętać, że jedzenie jagód wzmacnia naczynia włosowate w oku. Jagody najlepiej jeść nieprzetworzone, po ówczesnym dokładnym umyciu. Możesz również przygotować pyszny koktajl na bazie jagód, banana, siemienia lnianego, kefiru i odrobiny miodu.

6.  Pomidory zaliczamy do superfoods, które powinni spożywać szczególnie mężczyźni. Pomidory są cennym źródłem witaminy C i likopenu. Liczne badania wskazują, że likopen to składnik niezwykle skuteczny w profilaktyce nowotworu prostaty. Co więcej, nie jest on wrażliwy na wysokie temperatury, a to oznacza, że nawet ta przetworzona forma pomidorów: passaty czy przeciery są zdrowe i pełnowartościowe.

7.  Awokado to owoc, którego zalet trudno zliczyć. Jest bogaty w witaminy i przede wszystkim zdrowe tłuszcze. Jest jednym z najbogatszych źródeł jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Omega-3 zawarte w awokado, prowadzą do zmniejszenia stanu zapalnego w organizmie. Regularne i rozsądne jedzenie awokado może zmniejszyć ryzyko chorób serca, rozwoju cukrzycy i niektórych rodzajów nowotworu. Ten owoc jest idealnym zamiennikiem tradycyjnego masła, wystarczy pokroić kilka plasterków na kromkę chleba pełnoziarnistego, dodać ugotowane jajko, pokrojone w kostkę pomidory i doprawić do smaku ulubionymi przyprawami.

8.  Nie od dzisiaj wiadomo, że owoce cytrusowe, dzięki bogactwu witaminy C i i sporej ilości błonnika wpływają niezwykle korzystnie na ogólny stan zdrowia naszego organizmu. Możliwości ich wykorzystania jest niezliczona. Choć wiadomo, że nie ma nic pyszniejszego jak zjedzenie dojrzałej, słodkiej i soczystej pomarańczy.

9.  Banany to owoce naładowane błonnikiem, potasem, magnezem, witaminą C i witaminami z grupy B. Coraz więcej badań naukowych wskazuje, że właśnie witamina B6 może pomóc w zapobieganiu pogorszenia funkcji poznawczych i zmniejszenie wahania nastroju, czy także łagodzenie skutków zespołu napięcia przedmiesiączkowego. Banany to także rewelacyjne źródło tryptofanu, białka odpowiedzialnego za budowę serotoniny, neuroprzekaźnika, którego odpowiedni poziom i działania przeciwdziałają stanom depresyjnym.

10.  Czosnek
doskonałe źródło witaminy C, magnezu, witaminy B6, selenu i błonnika. Jest to naturalny antybiotyk, działa przeciwzapalnie i jest niezwykle cenny dla naszego organizmu. Co więcej może pomóc w obniżeniu poziomu cukru we krwi oraz cholesterolu, a także zadba o odpowiednie ciśnienie krwi. Jego właściwości antyoksydacyjne są nie do opisania. Czosnek jest skuteczną bronią antynowotworową i wspiera układ krwionośny.

Lista superfood jest szalenie długa. Oprócz wymienionych warto również wypróbować i wprowadzić do jadłospisu nasiona chia, komosę ryżową, korzeń maca czy jagody acai, jagody goji oraz owoce aronii.

Kobieta w legginsach sprawdzająca czy schudła po spożywaniu produktów superfoods

Czy superfoods to produkty, które odchudzają?

Superfoodsy same w sobie nie odchudzają. Natomiast wprowadzenie produktów najwyższej jakości do codziennej diety, pełnych w cenne witaminy, minerały odżywcze i antyoksydanty, będzie korzystne i wspomoże cały proces odchudzania. Należy jednak pamiętać, że każdy produkt to pewna ilość kalorii. Żeby schudnąć konieczny jest deficyt kaloryczny, aktywność fizyczna i menu skomponowane na bazie zdrowych i pełnowartościowych produktów. Odchudzanie jest procesem wymagającym cierpliwości i wytrwałości oraz postępowanie zgodnie z zasadami zdrowego rozsądku. Nie możemy oczekiwać, że zjedzenie w ciągu dnia kilku produktów z omawianej grupy pozwoli nam zgubić zbędne kilogramy.

Czy superfoods pomagają zwalczać raka?

Superfoods same w sobie nie zwalczają nowotworów. Natomiast fitochemikalia zwarte w produktach roślinnych pomagają chronić organizm przed uszkodzeniami i degradacjami komórkowymi, które prowadzą do rozwoju raka. Dieta bogata w produkty wysokoodżywcze może zmniejszyć ryzyko zachorowania na niektóre rodzaje nowotworów.

Jak wdrożyć superfoods do diety? 4 wskazówki

1.  Wybieraj te produkty, które smakują ci najbardziej. Jest wiele zdrowej żywności, które poza niewiarygodnymi właściwościami smakują wyśmienicie. Superfoods z każdym rokiem jest coraz więcej i jeśli nie lubisz jednego produktu, sięgnij po taki, który zachwyci twoje podniebienie.

2.  Zwiększ proporcję supefoods na talerzu. Postaraj się, żeby dwie trzecie talerza było zapełnione pokarmem z grupy wyjątkowo korzystnej zdrowotnie.

3.  Wybieraj cały produkt, zamiast soków. Zamiast drogich soków, przecierów czy proszków do rozpuszczania wybieraj całe owoce i warzywa. Tylko taki produkt zachowuje cenny błonnik, którego właściwości zdrowotne są nieocenione.

4.  Jeśli nie wiesz co, ile i jak jeść porozmawiaj ze swoim lekarzem prowadzącym czy dietetykiem.
Szczególnie w sytuacji, gdy cierpisz na przewlekłą chorobę i choćby z tego względu musisz unikać niektórych produktów z określonych grup spożywczych. Pamiętaj, że pożywienie może zakłócać działanie leków i proces leczenia.

Do diety można wprowadzić superfoods w formie proszku, na przykład: sproszkowane jagody acai, czy korzeń Maca lub Lucuma nazywana złotem Inków. Taka forma superfoods jest równie bogata w substancje odżywcze, polifenole oraz karotenoidy.

Superfoods to jeden z wielu zdrowych wyborów wspomagających zbilansowane odżywianie i dbanie o organizm. Myśląc o superfoods wybieraj owoce, warzywa, kasze, nasiona czy orzechy. Kupuj sezonowo, bo to gwarantuje wybór warzyw i owoców o najwyższej zawartości cennych składników, antyoksydantów oraz witamin. Przed włożeniem produktu do koszyka czytaj etykiety i sprawdzaj co jest w jego składzie. Wybieraj, kupuj i jedz z rozsądkiem. 

Dietetyk Katarzyna Lemanowicz

Autor: Katarzyna Lemanowicz

Jestem dietetykiem i magistrem zdrowia publicznego. Studia te ukończyłam na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Dodatkowo na Uniwersytecie Warszawskim ukończyłam podyplomowo studia na kierunku Dziennikarstwo i Komunikacja Społeczna oraz prawo na Uczelni Łazarskiego. Moje wykształcenie to połączenie moich pasji, jakimi są ciągłe poszerzanie wiedzy z zakresu żywienia człowieka zdrowego i chorego, dietetyki sportowej, psychologii sportu i treningów, a także kwestii prawnych. Swoją wiedzę przekazuję z powodzeniem od ponad 6 lat jako redaktor portali internetowych o tematyce lifestylowej. W wolnych chwilach trenuję tenis oraz pływanie, czytam książki z zakresu psychologii sportu.

Przeczytaj także:

mężczyzna w odzież sportowej trenujący na siłowni

Siłownia - suplementy. Jakie suplementy przed i po treningu?

Jeśli wykonujesz trening siłowy, przyda ci się także odpowiednia suplementacja. Jakie suplementy należy spożywać przed i po treningu?

uśmiechnięta kobieta w stroju sportowym siedząca na ławce

Ashwagandha – czym jest i jak działa?

Ashwagandha to roślina, zwana żeń-szeniem indyjskim lub witanią ospałą. Dowiedz się więcej o jej działaniu i kiedy warto ją stosować!

Kobieta i mężczyzna w kaskach czekający na jedzenie w upale siedząc przy stoliku w restauracji

Co jeść i pić w upały a czego unikać? Najlepsza dieta na upalne dni

Jak komponować posiłki podczas upałów? Dieta na gorące dni powinna zadbać o uzupełnienie płynów i ważnych składników mineralnych.

Jakich suplementów nie łączyć? Które witaminy można brać razem?

Jakich suplementów nie łączyć? Które witaminy można brać razem?

Suplementami diety są najczęściej witaminy i minerały. Które preparaty możemy brać razem, a które lepiej przyjmować osobno? Przeczytaj artykuł!

Dietetyczne produkty spożywcze przygotowywane na grillu

Dietetyczny grill czyli fit dania z grilla dla każdego

Jak przygotować dietetyczny grill? Dania z grilla w wersji fit nie tylko na bazie warzyw. Sprawdź, jak stworzyć kolorowe dietetyczne potrawy na grilla