Najlepsze superfoods według dietetyka
1. Ciemne liściaste warzywa zawierają sporą ilość witamin: A, C i K, a także magnez, cynk, żelazo i wapń. Zawierają również fitochemikalia, specjalne związki roślinne. Są źródłem antyoksydantów takich jak: karotenoidów oraz flawonoidów. Ciemne warzywa liściaste oferują wyjątkowe korzyści zdrowotne. Włącz je do diety, najlepiej w postaci nieprzetworzonej jako baza koktajli, czy pysznych sałatek. Do tej grupy produktów zaliczamy: szpinak, jarmuż, rukolę, czy botwinę.
2. Buraki to polskie superfoods. Są bardzo pożywne, charakteryzują się wysoką zawartością witamin i minerałów, kwas foliowy, który wpływa na zdrowie układu krążenia oraz żelazo wpływające na regenerację tkanek, ich wzrost, dodatkowo wspomaga walkę z wolnymi rodnikami i niweluje oznaki zmęczenia. Badania naukowe sugerują, że sok z buraków może być skuteczny w walce z nadciśnieniem i wpływać korzystnie na wyniki sportowe. Przygotowanie buraków nie musi być trudne. Upiecz je w piekarniku, ostudź i dodaj pokruszony ser feta, poszatkowaną rukolę, odrobinę czarnuszki i na koniec skropl odrobiną oliwy. Pełnowartościowy posiłek gotowy.
3. Brokuły to bardzo dobre źródło włókna roślinnego, witaminy C, K, żelaza oraz potasu. Brokuły są pełne antyoksydantów, które mogą zmniejszać stan zapalny i tym samym wzmacniać układ odpornościowy. Co więcej brokuły przyczyniają się do kontroli poziomu cukru we krwi. Brokuły i kiełki brokułów są szczególnie zawierają także duże ilości sulforafanu, składnik działający skutecznie przeciwnowotworowo. Brokuły śmiało możemy jeść surowe, z odrobiną sosu na bazie sosu sojowego, miodu, soku z cytryny i poszatkowanego koperku.
4. Bataty czyli słodkie ziemniaki, to warzywa korzeniowe, które cechują się wysoką zawartością witaminy A, C oraz potasu. Badania naukowe sugerują, że bataty mają właściwości przeciwutleniające, wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, przeciwcukrzycowe i przeciwstarzeniowe.
5. Jagody warto włączyć do codziennego jadłospisu. Zawierają bardzo duże ilości witamin, a także antocyjanu-flawonoidu, który zmniejsza ryzyko zawału serca. Warto pamiętać, że jedzenie jagód wzmacnia naczynia włosowate w oku. Jagody najlepiej jeść nieprzetworzone, po ówczesnym dokładnym umyciu. Możesz również przygotować pyszny koktajl na bazie jagód, banana, siemienia lnianego, kefiru i odrobiny miodu.
6. Pomidory zaliczamy do superfoods, które powinni spożywać szczególnie mężczyźni. Pomidory są cennym źródłem witaminy C i likopenu. Liczne badania wskazują, że likopen to składnik niezwykle skuteczny w profilaktyce nowotworu prostaty. Co więcej, nie jest on wrażliwy na wysokie temperatury, a to oznacza, że nawet ta przetworzona forma pomidorów: passaty czy przeciery są zdrowe i pełnowartościowe.
7. Awokado to owoc, którego zalet trudno zliczyć. Jest bogaty w witaminy i przede wszystkim zdrowe tłuszcze. Jest jednym z najbogatszych źródeł jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Omega-3 zawarte w awokado, prowadzą do zmniejszenia stanu zapalnego w organizmie. Regularne i rozsądne jedzenie awokado może zmniejszyć ryzyko chorób serca, rozwoju cukrzycy i niektórych rodzajów nowotworu. Ten owoc jest idealnym zamiennikiem tradycyjnego masła, wystarczy pokroić kilka plasterków na kromkę chleba pełnoziarnistego, dodać ugotowane jajko, pokrojone w kostkę pomidory i doprawić do smaku ulubionymi przyprawami.
8. Nie od dzisiaj wiadomo, że owoce cytrusowe, dzięki bogactwu witaminy C i i sporej ilości błonnika wpływają niezwykle korzystnie na ogólny stan zdrowia naszego organizmu. Możliwości ich wykorzystania jest niezliczona. Choć wiadomo, że nie ma nic pyszniejszego jak zjedzenie dojrzałej, słodkiej i soczystej pomarańczy.
9. Banany to owoce naładowane błonnikiem, potasem, magnezem, witaminą C i witaminami z grupy B. Coraz więcej badań naukowych wskazuje, że właśnie witamina B6 może pomóc w zapobieganiu pogorszenia funkcji poznawczych i zmniejszenie wahania nastroju, czy także łagodzenie skutków zespołu napięcia przedmiesiączkowego. Banany to także rewelacyjne źródło tryptofanu, białka odpowiedzialnego za budowę serotoniny, neuroprzekaźnika, którego odpowiedni poziom i działania przeciwdziałają stanom depresyjnym.
10. Czosnek doskonałe źródło witaminy C, magnezu, witaminy B6, selenu i błonnika. Jest to naturalny antybiotyk, działa przeciwzapalnie i jest niezwykle cenny dla naszego organizmu. Co więcej może pomóc w obniżeniu poziomu cukru we krwi oraz cholesterolu, a także zadba o odpowiednie ciśnienie krwi. Jego właściwości antyoksydacyjne są nie do opisania. Czosnek jest skuteczną bronią antynowotworową i wspiera układ krwionośny.
Lista superfood jest szalenie długa. Oprócz wymienionych warto również wypróbować i wprowadzić do jadłospisu nasiona chia, komosę ryżową, korzeń maca czy jagody acai, jagody goji oraz owoce aronii.