Półmisek w którym znajdują się suplementy diety witaminą D w postaci kapsułek

Suplementacja dla wegan – poznaj ważne witaminy i minerały

Witamina D, B12, kwasy omega-3, żelazo. Poznaj niezbędną suplementację dla wegan, aby uniknąć niedoborów. Jakie suplementy dla wegan wybrać?

Diety roślinne (wegańska i wegetariańska) są zdrowym stylem odżywiania i mogą mieć wiele korzyści. Istnieją jednak składniki, które należy dodatkowo suplementować, gdyż albo w ogóle nie znajdują się w wystarczającej ilości w produktach roślinnych, albo ciężko jest zadbać o ich odpowiednie spożycie.

Czego brakuje w diecie wegańskiej?

Osoby na diecie wegańskiej (prawidłowo zbilansowanej) są w stanie dostarczyć organizmowi większości niezbędnych składników odżywczych. Wyjątek stanowią: witamina B12, kwasy omega-3 oraz witamina D. Bezmięsny jadłospis należy uzupełnić o te składniki w postaci suplementów. 

Nasiona w półmisku obok szklanej karafki z olejem

Witamina B12

Witamina B12 (kobalamina) jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego oraz produkcji czerwonych krwinek. Niedobór witaminy B12 prowadzi do niedokrwistości megaloblastycznej, objawiającej się zmęczeniem, osłabieniem, problemami z pamięcią, równowagą oraz zwiększonym ryzykiem depresji.

W produktach spożywczych witamina B12 znajduje się wyłącznie w produktach pochodzenia zwierzęcego. Dlatego zaleca się, aby witaminę B12 suplementowały osoby na diecie wegetariańskiej i wegańskiej oraz osoby starsze, u których przyswajanie witamin i minerałów z układu pokarmowego jest osłabione. Istnieją również wzbogacone produkty roślinne, takie jak niektóre napoje roślinne i płatki śniadaniowe, które zawierają dodaną witaminę B12.

W suplementach znajdziemy witaminę B12 w dwóch postaciach:

1. cyjanokobalamina jest syntetyczną formą witaminy B12, w której cząsteczka kobalaminy jest związana z cząsteczką cyjanku,
2. metylokobalamina jest naturalnie występującą formą witaminy B12, w której cząsteczka kobalaminy jest związana z grupą metylową.

Obie formy są skuteczne i bezpieczne.

Witamina D

Utrzymanie odpowiedniego poziomu witaminy D jest niezbędne dla ogólnego zdrowia. Witamina D (cholekalcyferol) odpowiada za:

– zdrowie układu krążenia, zapobiega chorobom sercowo-naczyniowym,
– wspieranie układu odpornościowego,
– prawidłową mineralizację kości,
– wsparcie prawidłowego działania mózgu,
– poprawia nastrój oraz zapobiega chorobom neurodegeneracyjnym.

Witamina D powinna być suplementowana przez wszystkie osoby, niezależnie od stosowanej diety. Źródeł witaminy D w posiłkach jest niewiele i są one niewystarczające do pokrycia dziennego zapotrzebowania. Produkty spożywcze zawierające witaminę D to tłuste ryby morskie, żółtka jaj oraz grzyby (w diecie wegańskiej jedynym źródłem są grzyby).

Większość witaminy D powstaje w skórze pod wpływem promieniowania UVB, które stymuluje syntezę tej witaminy. W miesiącach od kwietnia do września zaleca się spędzanie 30 minut dziennie na słońcu w godzinach od 10 do 15, z odkrytą twarzą, ramionami i nogami. W miesiącach zimowych i wczesną wiosną zalecana jest suplementacja. Jako dietetyk polecam stosowanie suplementu przez cały rok wszystkim osobom dorosłym, które pracują w zamkniętych pomieszczeniach i nie wychodzą na słońce między godziną 10 a 15.

Przed rozpoczęciem suplementacji, warto oznaczyć poziom witaminy D we krwi i dobrać dawkę suplementu na podstawie wyniku badań, masy ciała, wieku oraz stylu życia. W większości suplementów znajdziemy witaminę D3 pochodzenia zwierzęcego, pozyskiwaną z lanoliny (z owczej wełny) lub ryb. Wegańskie suplementy witaminy D zawierają D3 pozyskiwaną z alg i porostów lub witaminę D2, syntetyzowaną z ergosterolu, związku obecnego w ścianach komórkowych grzybów.

Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe

Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (w skrócie NNKT) nie są produkowane przez nasz organizm i muszą zostać dostarczone z pożywieniem. Najważniejszym z nich jest kwas omega-3, znajdujący się głównie w tłustych rybach morskich.

Kwasy tłuszczowe omega-3 mają działanie:

– przeciwzapalne,
– obniżają poziom trójglicerydów we krwi, co może zmniejszać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych,
– wspierają zdrową pracę mózgu, poprawiają pamięć i nastrój,
– wspierają układ odpornościowy, zwiększając zdolność organizmu do walki z infekcjami,
– poprawiają wygląd włosów i skóry.

Przed omówieniem źródeł niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, warto wyjaśnić, że omega-3 występują w kilku formach: ALA, EPA i DHA.

Produkty roślinne zawierają kwas alfa-linolenowy (ALA), który organizm przekształca w bardziej aktywne biologicznie formy: kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA). Niestety, proces konwersji jest mało efektywny, więc same produkty roślinne nie dostarczą nam wystarczającej dawki EPA i DHA. Dlatego w przypadku rezygnacji z ryb, warto sięgnąć po suplement EPA i DHA. Wegańskie suplementy omega-3 są wykonane z alg morskich.

Kwas alfa-linolenowy również ma pozytywny wpływ na nasz organizm. W codziennych posiłkach warto umieścić jego roślinne źródła:

orzechy włoskie,
– siemię lniane,
– chia,
– nasiona konopi.

Mężczyzna wędrujący z plecakiem jedzący wegański baton proteinowy

Dodatkowa suplementacja dla wegan

Poza wymienionymi wyżej składnikami, wszystkie pozostałe witaminy i minerały mogą być dostarczone przez dobrze zbilansowaną dietę roślinną, ale nie zawsze jest to łatwe. Niektóre składniki mogą wymagać szczegółowej kontroli podaży, regularnych badań i ewentualnego włączenia suplementu diety. Twój styl życia, aktywność fizyczna i poziom stresu mogą wpływać na zwiększone zapotrzebowanie na pewne składniki odżywcze.

Zawsze jednak warto w pierwszej kolejności zadbać o posiłki, które powinny być różnorodne, kolorowe i niskoprzetworzone. Żywność przetworzona (fast-foody, produkty z białej mąki) mają niewielką zawartość witamin i składników odżywczych.

Jod

W Polsce gleby są ubogie w jod, co sprawia, że produkty spożywcze zawierają go niewiele. Problem został częściowo rozwiązany poprzez wprowadzenie do sprzedaży soli jodowanej. Regularne spożycie odpowiednich ilości jodu jest istotne dla zdrowia, zwłaszcza dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy i produkcji hormonów tarczycowych.

W produktach spożywczych, jod znajduje się głównie w rybach i owocach morza. Dla wegetarian i wegan źródłem jodu są algi morskie. Jeśli jednak nie jesz alg regularnie, a dodatkowo ograniczasz spożycie soli lub używasz innej soli niż sól jodowana, to włączenie suplementu może być jedynym sposobem na zapewnienie zalecanej podaży tego pierwiastka.

Żelazo

Żelazo pełni w organizmie wiele ważnych funkcji:

– bierze udział w produkcji czerwonych krwinek,
– jako składnik hemoglobiny, pomaga w transportowaniu tlenu po całym organizmie,
– wspiera układ odpornościowy,
– wspomaga pracę układu nerwowego.

Po eliminacji mięsa i produktów odzwierzęcych, najlepszym źródłem żelaza są rośliny strączkowe (soczewica, ciecierzyca, soja), zielone liście (natka pietruszki, jarmuż, botwinka), brokuły, pestki dyni, sezam. Aby zwiększyć przyswajanie żelaza z roślinnych źródeł, warto dodać do posiłku produkty zawierające witaminę C.

O ewentualnej suplementacji diety żelazem musi zdecydować lekarz na podstawie wykonanych badań krwi. Suplementacja żelaza bez stwierdzonego niedoboru może być niebezpieczna, gdyż ten pierwiastek może powodować uszkodzenie narządów i zwiększony stres oksydacyjny.

Niedobory żelaza najczęściej występują u kobiet, małych dzieci oraz sportowców długodystansowych. Jeśli zauważysz u siebie objawy niedoboru (osłabienie, zmęczenie, blada skóra), zrób badania krwi (morfologia i ferrytyna) oraz skonsultuj się z lekarzem.

Mężczyzna wysypujący na rękę suplementy dla wegan z opakowania

Wapń

Eliminując z diety mleko i jego przetwory, należy zadbać o odpowiednie spożycie wapnia. Źródłem tego składnika w roślinnych posiłkach są zielone liście, migdały, sezam oraz produkty fortyfikowane w wapń. Jako dietetyczka polecam włączenie do posiłków roślin strączkowych (w tym tofu), które zawierają wapń, żelazo oraz białko.

Niedobór wapnia może prowadzić do zmniejszenia gęstości kości (osteoporozy), w której włączenie suplementu wapnia może być koniecznością. W przypadku tej choroby bardzo ważna jest profilaktyka. Chociaż osteoporoza dotyka w większości starsze osoby, to o zdrowie i prawidłową gęstość kości warto dbać przez całe życie.

Wegańskie suplementy dla sportowców

Jeśli jesteś osobą aktywną fizycznie, to również wśród suplementów dla sportowców znajdziesz produkty wegańskie:

wegańskie odżywki białkowe są komponowane na bazie białka grochu, białka konopnego, sojowego i ryżowego,
kreatyna – jest syntetyczna, dzięki czemu jest odpowiednia dla wegan. 

Możesz sięgnąć również po typowo roślinne suplementy z alg (chlorella, spirulina) oraz ziołowe (ashwagandha, maca). Nie są to produkty konieczne, ale mogą pozytywnie wpłynąć na wyniki sportowe i tempo regeneracji.

Podsumowanie

Suplementacja na diecie wegańskiej jest konieczna (witamina D, B12 i omega-3), ale nie zwalnia nas z dbałości o dobrze zbilansowane, różnorodne posiłki. Przed rozpoczęciem jakiejkolwiek suplementacji warto skonsultować się z dietetykiem lub lekarzem. Mogą oni pomóc w ocenie Twojej diety, zapotrzebowania na konkretne składniki odżywcze oraz ustalić odpowiednie dawki suplementów. Regularne badania krwi są kluczowe do monitorowania poziomów witamin i minerałów oraz dostosowywania suplementacji w zależności od zmieniających się potrzeb organizmu. Jeśli jesteś weganinem lub dbasz o to, aby Twoje suplementy były w pełni roślinne, zalecane jest sprawdzenie etykiet lub poszukiwanie dedykowanych suplementów dla wegan z odpowiednimi certyfikatami.

Dietetyk Maria Pabich

Autor Maria Pabich

Ukończyła studia podyplomowe na Uniwersytecie Lubelskim, kierunek dietetyka i planowanie żywienia. Specjalizuje się w żywieniu dzieci, sportowców, dietach wegetariańskich i wegańskich. Szczególnie interesuje ją wzmacnianie odporności poprzez odżywianie oraz dietetyka sportowa. Od 2016 roku prowadzi własną działalność. Prywatnie żona, mama, pasjonatka biegów na orientację i jogi.

Przeczytaj także:

Kobieta w odzieży sportowej stojąca przy oknie zastanawiając się co jeść na diecie wegańskiej

Co jeść na diecie wegańskiej? Wegański jadłospis

Zastanawiasz się, co jeść na diecie wegańskiej? Sprawdź nasz przewodnik, który pomoże przejść na weganizm i ułożyć roślinny jadłospis

zbliżenie na jedzenie

Dieta IF – post przerywany – na czym polega?

Dieta IF, zwana też postem przerywanym, może być bardzo prostym i skutecznym sposobem na zmniejszenie wagi. Sprawdź, kto może z niej korzystać.

Dieta ketogeniczna a migrena. Czy keto zmniejsza bóle głowy?

Dieta ketogeniczna a migrena. Czy keto zmniejsza bóle głowy?

Migrena charakteryzuje się częstymi epizodami bólu głowy. Czy dieta ketogeniczna może pomóc zmniejszyć objawy? Sprawdź tutaj!

kobieta z jabłkiem

Rodzaje diet – znajdź swoją dietę

Pojęcia dieta używa się w odniesieniu do diet odchudzających lub terapeutycznych ale także w kontekście sposobu odżywiania. Sprawdź więcej!

rybka przygotowana do przyrządzenia

Dieta Dąbrowskiej – co warto o niej wiedzieć?

Szukasz diety, która oczyści Twój organizm z toksyn i jednocześnie pomoże schudnąć? Sprawdź, jakie korzyści posiada dieta Dąbrowskiej.