Żelazo pełni w organizmie wiele ważnych funkcji:
– bierze udział w produkcji czerwonych krwinek,
– jako składnik hemoglobiny, pomaga w transportowaniu tlenu po całym organizmie,
– wspiera układ odpornościowy,
– wspomaga pracę układu nerwowego.
Po eliminacji mięsa i produktów odzwierzęcych, najlepszym źródłem żelaza są rośliny strączkowe (soczewica, ciecierzyca, soja), zielone liście (natka pietruszki, jarmuż, botwinka), brokuły, pestki dyni, sezam. Aby zwiększyć przyswajanie żelaza z roślinnych źródeł, warto dodać do posiłku produkty zawierające witaminę C.
O ewentualnej suplementacji diety żelazem musi zdecydować lekarz na podstawie wykonanych badań krwi. Suplementacja żelaza bez stwierdzonego niedoboru może być niebezpieczna, gdyż ten pierwiastek może powodować uszkodzenie narządów i zwiększony stres oksydacyjny.
Niedobory żelaza najczęściej występują u kobiet, małych dzieci oraz sportowców długodystansowych. Jeśli zauważysz u siebie objawy niedoboru (osłabienie, zmęczenie, blada skóra), zrób badania krwi (morfologia i ferrytyna) oraz skonsultuj się z lekarzem.