Roślinne zamienniki masła na kanapki
Nie tylko weganie muszą zrezygnować z masła. Jest ono również niewskazane dla osób z nietolerancją laktozy lub alergią na białka mleka krowiego. Ograniczenie masła zaleca się osobom z podwyższonym poziomu cholesterolu oraz chorobami serca. Produkty pochodzenia roślinnego świetnie nadają się jako zamienniki, gdyż nie zawierają cholesterolu.
Czym smarować pieczywo jeśli rezygnujemy z masła? Pierwszą alternatywą, która przychodzi na myśl, jest margaryna. Warto jednak pamiętać, że nie każda margaryna jest wegańska. Niektóre mogą zawierać składniki zwierzęce, takie jak serwatka, mleko, kazeina lub laktoza, dlatego zawsze warto dokładnie czytać etykiety. Upewnij się, że dodane witaminy, szczególnie witamina D3, również są pochodzenia roślinnego lub syntetycznego.
Margaryny roślinne są wytwarzane z mieszanki olejów roślinnych (np. sojowy, słonecznikowy, rzepakowy), czasem z dodatkiem tłuszczów utwardzonych lub częściowo uwodornionych, które mogą nadawać im odpowiednią konsystencję.