Wegetarianizm a weganizm – podobieństwa
Obie wymienione diety są stylem życia i odżywiania, w którym eliminuje się jedzenie mięsa, zarówno mięsa ssaków, jak i drobiu oraz ryb i owoców morza.
W obu dietach zaleca się bazować na:
1. Warzywach i owocach – powinny stanowić przynajmniej połowę każdego dania. Te produkty są bogate w błonnik, wodę, witaminy i minerały oraz fitozwiązki (takie jak chlorofil, beta-karoteny, luteina, polifenole).
2. Produktach zbożowych pełnoziarnistych – kaszy gryczanej, jaglanej, razowym makaronie, brązowym ryżu, płatkach owsianych.
3. Roślinach strączkowych – soczewica, ciecierzyca, fasola, groch, soja.
4. Orzechach i pestkach – to źródło zdrowych tłuszczy, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
5. Grzybach – boczniaki, pieczarki.
Na szczególną uwagę w dietach roślinnych zasługują rośliny strączkowe, nie może ich zabraknąć w codziennym jadłospisie. To właśnie strączki są najlepszym roślinnym źródłem białka, żelaza i cynku. Zawierają również cenny błonnik, który przyczynia się do obniżenia ryzyka zachorowania na choroby układu krążenia.