Żywność liofilizowana - co to jest?
Liofilizacja to jeden z najlepszych sposobów na konserwowanie żywności. Stosuje się ją głównie w przemyśle spożywczym, ponieważ proces ten jest pod wieloma względami bardzo wymagający. O jego szczegółach opowiemy w dalszej części poradnika. W tej skupimy się na odpowiedzi na pytanie: żywność liofilizowana co to jest. Celem liofilizacji jest przedłużenie przydatności do spożycia produktów spożywczych. Żywność, która została jej poddana cechuje się więc długim terminem przydatności, który zawdzięcza różnym sposobom odwadniania. Jest to nic innego jak jedzenie pozbawione nawet do 95% wody. Aby móc je skonsumować, należy je tylko nawodnić. Jak to zrobić? Wystarczy zalać gorącą wodą zawartość opakowania, a następnie zamieszać i odczekać kilka chwil a danie wróci do swojej poprzedniej postaci. Jak to możliwe? O tym przeczytasz w poniższym akapicie.