Co to jest autofagia?
Upływający czas, wolne rodniki, nieustanny stres – wiele czynników ma wpływ na to, że część z komórek obecnych w ludzkim ciele ulega bezpowrotnemu uszkodzeniu. Obecność niesprawnych mitochondriów sprzyja rozwojowi stanów chorobowych i różnych niedogodności w obrębie wielu układów, od odpornościowego, po nerwowy. Organizm – zarówno u zwierząt, jak i bezpośrednio u ludzi – ma jednak w zanadrzu ostry oręż na tę okazję, jakim jest „auto” oraz „fagia”, czyli „ja” i „jedzenie”.
Czym jest autofagia? Można ja określić konsumowaniem własnych tkanek, organelli oraz wirusów i bakterii na poziomie komórkowym, aby pozbyć się tych uszkodzonych, w ramach prostego procesu biologicznego. Jest to metoda motywująca organizm do samoleczenia i samooczyszczenia, która ma spory wpływ na proces starzenia. Ważne jest, aby przy okazji zachodził również proces odwrotny, czyli biogeneza. Polega ona na duplikacji zdrowych mitochondriów, w miejsce tych poddanych autofagii.