Jak powstają zakwasy?
Przyczyną tworzenia się tak zwanych zakwasów, czyli doskwierających dolegliwości bólowych poszczególnych części ciała, są mikrouszkodzenia włókien mięśniowych, wynikające z przeforsowania organizmu w czasie aktywności fizycznej. Do niedawna w społeczeństwie funkcjonowało niewłaściwe przekonanie, mówiące, że przyczyną zakwasów jest nadmiar odkładającego się w mięśniach kwasu mlekowego. To prawda, że jego ilość zwiększa się we krwi podczas ćwiczeń, jednak już po upływie 60 minut wraca do regularnego poziomu. Pod postacią mleczanu wędruje w kierunku wątroby, gdzie następuje jego przeobrażenie do glukozy. Zjawisko to nazywane jest zespołem opóźnionego bólu mięśniowego.
Po wysiłku fizycznym mięśnie regenerują się, a następnie wytwarzają nowe połączenia mięśniowe. Efektem tego procesu jest uodpornienie na następne uszkodzenia. Chociaż finalnie zakwasy nie są takie złe, gdyż wzmacniają mięśnie i uodparniają je, samo zrozumienie ich sensu nie pomoże w jego szybszym zwalczeniu. Nie ma jednego idealnego sposobu na stuprocentowe zapobiegnięcie potreningowemu bólowi mięśni. Bolesność można jednak złagodzić, stosując kilka wskazówek, rekomendowanych przez specjalistów.