Jak serwować w tenisie stołowym zgodnie z przepisami?
Zasady związane z serwisem w tenisie stołowym nie są szczególnie skomplikowane. Każdy nowy punkt rozpoczyna się podaniem, czyli takim uderzeniem rakietką w piłkę, aby ta najpierw odbiła się na połówce stołu serwującego, następnie przeleciała nad siatką i spadła na połówkę stołu odbierającego. W przypadku gry podwójnej założenie jest takie, że piłka musi najpierw odbić się na prawej połowie strony serwującego, a następnie na prawej połowie strony odbierającego.
Wbrew ustalonym regułom jest tzw. serwowanie z ręki, czyli bez podrzutu. Jest to bardzo częsty błąd popełniany przez amatorów. Zgodnie z przepisami zawodnik serwujący powinien podrzucić piłkę pionowo do góry, bez nadawania rotacji, co najmniej na wysokość 16 cm (czyli niewiele ponad wysokość siatki, która sięga 15,25 cm). Istotne jest również to, że od momentu podrzucenia piłki do jej uderzenia powinna ona znajdować się powyżej poziomu powierzchni stołu oraz za linią końcową osoby podającej.
Niedozwolone jest natomiast ukrywanie zamiaru wykonania serwisu. Dawniej nie było to uregulowane przepisami, ale od 2002 roku obowiązuje zasada, że piłeczka musi być cały czas widoczna dla gracza odbierającego. Podczas serwisu nie można jej zatem zakrywać wolną ręką.